En Passant
2017/2018
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen C
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2018-05-29
Dros opnieuw schaakkampioen, Richter wint bekertoernooi
 
2018-05-04
Richter en Dros spelen bekerfinale
 
2018-03-25
En Passant degradeert
 
2018-03-24
Des te hoger je stijgt des te dieper kun je dalen
 
2018-03-10
Te grote schoenen
 
2018-02-24
Treurnis in Bovenkarspel
 
2018-02-11
Mineur de teneur
 
2018-02-10
En Passant kansloos tegen Bergen
 
2017-12-29
Jan Willem Duijzer winnaar 2e Vittali-Schaaktoernooi
 
2017-12-17
Buitengewoon ruime overwinning op K.T.V.
 
2017-11-25
Viertal zwijnt in Zwaag
 
2017-11-19
En Passant verplettert Schaaklust
 
2017-11-18
Overval op klaarlichte dag
 
2017-11-08
Vierenenzestig
 
2017-11-05
Zware nederlaag voor En Passant
 
2017-11-04
Opening '64 blijkt zwart gat c.q. valkuil
 
2017-10-07
Bekerwinnaar seizoen 2016/17 Gerard Postma neemt prijs in ontvangst.
 
2017-10-07
Formidabele partij van Jon van Dorsten in Heerhugowaard-En Passant (4½-3½)
 
2017-09-26
En Passant benoemt A.C. Bakker tot erelid
 
2017-09-23
Chrysantentoernooi te Heerhugowaard
 
2017-09-11
Dros blijft ongeslagen in schaaksimultaan
Chrysantentoernooi te Heerhugowaard
23-09-2017 - Thomas Richter
Gerard kwam met het voorstel om mee te doen aan een rapidtoernooi in Heerhugowaard - voor Elo <1800 (ondermeer Gerard en Jon) achtkampen, Elo >1900 hoofdgroep met grootmeesters, Elo 1800-1900 kon kiezen. Ik aarzelde in eerste instantie want de volgende dag ook de Texel Halve Marathon (of wat mij betreft 10km), behoorlijk wat voor een weekeinde. En eerlijk gezegd, boot 8:00 was voor mij ook niet zo aantrekkelijk. Uiteindelijk heb ik ja gezegd - ook kans om wat bekenden weer te ontmoeten. Hoge verwachtingen had ik niet, ik was in elk geval underdog. Dan kan het alleen mee vallen …. .
Serieus en/of nieuwsgierig als ik ben heb ik mij voorbereid op mogelijke tegenstanders - kan alleen voor de eerste ronde en twee mensen uit mijn netwerk, behalve Gerard ook een Duitse FM, vonden het onzin. Het deelnemersveld ging voortdurend veranderen. In eerste instantie hield ik rekening met FM Lopez - een jong iemand die voor Aruba speelt maar blijkbaar in Nederland woont, korte samenvatting van mijn database-indrukken: hij speelt vrij avontuurlijk. Dit werd FM Strating, ongeveer mijn leeftijd en erg degelijk. Vervolgens Mariska de Mie - “onbekend” want weinig recente partijen (zie verder beneden). En op vrijdag avond omdat weer wat spelers erbij kwamen (Manuel Bosboom, Harmen Jonkman, Yochanan Afek) een oude bekende: IM Piet Peelen. Dit ging zaterdag weer veranderen.
Dagverslag nu vooral over mijzelf want dit heb ik van dichtbij meegemaakt. Zoals gezegd boot 8:00 - ruim op tijd ter plekke, maar boot 9:00 was te laat. In de routebeschrijving stond “beperkt parkeren achter Cafe de Swan, meer plekken op 5 minuten loopafstand”. Maar wij (Gerard was chauffeur) kregen een parkeerplek dichtbij - heen niet zo belangrijk, terug misschien wel want mogelijk het verschil tussen boot halen en boot net missen.
Binnen was nog bijna niemand, wel gaf een heer openingslessen aan een dame. In het Duits, dus IM Ilja Schneider en zijn vriendin - Elo 1298 dus wat zij kon toepassen is onduidelijk. Geleidelijk kwamen andere spelers binnen, waaronder Harmen Jonkman met twee dochters, Piet Peelen, Yochanan Afek en een erg vrolijke Mariska de Mie - “zo’n toernooi is altijd erg gezellig!”. Gerard zei “ik had haar nu niet herkend, ik kende haar als jong meisje - haar moeder “Ma de Mie destijds spontaan benoemd” ging zittend op een barkruk “streng” toeschouwen”. Mariska was ooit een jong talent, dan vele jaren gestopt met toernooischaak en pas in het najaar 2016 weer begonnen. Toevallig speelde zij bij een toernooi in het Duitse Korbach haar eerste partij tegen een oude clubgenoot uit mijn eerste vereniging.
Ik gaf Yochanan Afek een handje (later op deze dag dan nog twee keer) want ik had hem al diverse keren in Wijk aan Zee en elders ontmoet, en kletste ook wat met Ilja Schneider. Hij was vroeger student en “broodschaker” - allerlei toernooien met prijzengeld spelen, zoals Manuel Bosboom nog steeds - en had ook een eigen schaakblog. Nu: “Ik heb geen tijd meer om over schaken te schrijven want ik heb een gewone baan. Toernooien zijn voor mij vakantie, morgen gaan wij nog in Alkmaar kijken, trouwens: waar is een mooie strand in de nabije omgeving?” Stranden zijn in Noord-Holland overal ongeveer hetzelfde (Texel vond hij te ver), behalve als er toevallig een schip daar belandt of een walvis aanspoelt. Later kreeg hij van Mariska de Mie nog wat meer tips. Manuel Bosboom kwam pas op het laatste moment, blijkbaar met de fiets uit Zaandam.
Bij de aanwezigheidscontrole bleek dat een IM niet kwam opdagen - hij ontdekte (pas) vrijdagavond dat het voor hem 2½ uur reistijd betekent, en dit vond hij teveel danwel te vroeg. Dus voor mij toch niet Piet Peelen maar Jasel Lopez. Nu mijn partijen kort beschreven - uiteindelijk haalde ik tegen mij bekende spelers 2/2, en tegen onbekende nog drie remises. Klopt niet helemaal - de laatste tegenstander kende ik wel maar niet echt als speler.
Ronde 1, Richter(1970) - FM Lopez (2303) ½-½: Mijn voorbereiding ging niet verder dan “hij speelt Frans”, deed ie ook. Hij kreeg aanval op de damevleugel, ik op de koningsvleugel. In onduidelijke stand had ik eeuwig schaak - hij kon wel afwijken waar ik op gokde want dan staat hij zeker slechter. Maar hij vond remise (nu) prima en ik ook - in elk geval voor mij niet 0/7 waar ik rekening mee hield.
Ronde 2, Hans Groffen (2102) - Richter 1-0: Dit ging al in de opening mis, kan met Grunfeld gebeuren. En nu twee bekende tegenstanders.
Ronde 3, Richter - Marc Helder (2044) 1-0: Voor de partij zei Marc dat hij vroeg moest opstaan, hij bedoelde 8:30 - maar de clubavond van Aartswoud liep (voor sommigen) uit tot 6:00 ’s ochtends. De partij, weer Frans, werd dan een woest gevecht - bij Marc is alleen de achternaam helder - met het betere einde voor uw verslaggever.
Ronde 4, Enrico van Egmond (2114) - Richter 0-1: In de opening raakte ik een pion kwijt - omdat ik hiervoor het loperpaar kreeg en zijn koningsstelling wat kon verzwakken mag je het een offer noemen, correct was het waarschijnlijk niet. Uiteindelijk kon ik een van mij lopers inzetten met -Le6xa2 (in elk geval de pion terug) - b1-c2-d1xf3. Als dit de bedoeling was mag je het geniaal noemen, maar het was eerder een geval van: elke keer opnieuw een goeie of in elk geval niet slechte, en liefst voor hem verrassende zet vinden want hij stond achter op de klok. Later ging hij in waarschijnlijk nu toch verloren stand door zijn vlag en zei chagrijnig “daar kom je goed mee weg Thomas” - hoort bij snelschaken!?
Ronde 5, Richter - Richard Schelvis (2078) ½-½: Wat op Internet meestal voor mij fout afloopt werkte deze keer: 1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.b3!? - later kon hij mij ook een keer verrassen maar dit werd niet fataal. Ik stond zeker goed maar hij wist alle tactische dreigingen te pareren, dan naam ik het zekere voor het onzekere en bood remise. Ik was hier al bezig met een eventuele ratingprijs Elo <2050.
Ronde 6, Colin Stolwijk (2240) - Richter ½-½: Een apart gevecht - hij had twee paarden, ik twee lopers: Maar mijn ene loper staat op e8 niet erg actief, en de andere op e5 is ongedekt en dus kwetsbaar. Paarden zijn altijd lastig, continu opletten op vorkjes en andere wendingen - hier bijvoorbeeld beslist niet -Tc8 doen. Na een lange strijd (wellicht 60 of 80 zetten) kon ik het eindspel koning en donkere loper tegen koning, paard en a-pion remise houden. De 19-jarige Colin Stolwijk komt uit Heerhugowaard maar speelt tegenwoordig voor Zukertort Amstelveen. Hij is zeker geen slechte schaker, zie rating en zijn overwinning op GM Ikonnikov in de laatste ronde.
Ronde 7, Richter - IM Afek (2278) 0-1: Voor de partij zei ik subtiel “ik heb nog een halve punt nodig voor de ratingprijs”, dus: ik zal een remiseaanbod niet weigeren. Maar dit deed ik in het Nederlands en hij begreep het misschien niet (normaliter praten mensen tegen hem in het Engels), of hij wilde per se winnen want zo kreeg hij ook wat prijzengeld. Dit soort overwegingen waren dan snel overbodig, want weer ging mijn opening mis - ik haalde zetten door elkaar: 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 g6 5.c4 Lg7 6.Le3 Pf6 7.Pc3 0-0, en nu? Ik wist dat wit nu Dd2, Le2 en f3 doet, maar in welke volgorde? 8.Dd2? Pg4! was fout, en daarna werd het steeds erger. Met drie pionnen minder had ik genoeg gezien.
Samenvattend: Ik bleef “altijd vechten”, gebruikte mijn kansen en speelde verantwoord snel, beetje mazzel hoort bij snelschaken.
Tussen mijn eigen partijen keek ik soms bij Gerard (Jon zat in een andere zaal) maar vooral aan de topborden. Enkele indrukken: Bij Manuel Bosboom steeds chaos, een keer ging het blijkbaar tegen een op papier mindere speler mis (het einde had ik niet gezien). In ronde 2 een verrassende overwinning van Piet Peelen tegen Elo-favoriet GM van den Doel. Op een moment was Mariska de Mie minder vrolijk: in een dameneindspel met twee meerpionnen probeerde zij eeuwig schaak te voorkomen en ging door haar vlag - hoort bij snelschaken? GM Pruijssers was in de laatste ronde heel lang bezig om een pluspion tegen van den Doel te verzilveren. Op een moment had hij nog ca. 3 minuten en van den Doel nog ongeveer 30 seconden. Pruijssers ging ca. 2½ minuten denken, de rest in wederzijds hoog tempo en Pruijssers won. Al in ronde 1 had hij een soortgelijke partij tegen Richard Schelvis en zei na afloop “het was niet makkelijk om doorheen te komen”.
Over Gerard en Jon slechts dit: samen speelden zij mijn toernooi. Gerard begon met 1½/3 en verloor dan vier partijen op rij; Jon verloor vijf keer achter elkaar en won de laatste twee potjes.
De volledige eindstand staat op http://www.svheerhugowaard.nl/node/1853 , hier slechts de top: GM Pruijssers en IM Schneider 6/7, GM Dgebuadze en IM Peelen 5/7, GM van den Doel, GM Jonkman, Stolwijk, de Roda Husman (vriend van Mariska de Mie, dit was overduidelijk) en IM Afek 4½. Dan drie spelers met 4/7, en tien met 3½/7 (ondermeer GM Ikonnikov, IM Bosboom, FM de Ruijter en Thomas Richter - uiteraard met verschillende toernooien). Piet Peelen kreeg ik dus niet voorgeschoteld, een keer zei hij tegen mij “gefeliciteerd met handhaving in de Eerste Klasse”.
Dan de prijsuitreiking. Vier spelers met Elo <2050 hadden 3½/7, de organisatie besloot dat bij een gedeelde prijs te weinig overblijft en gaf de gehele 50 Euro aan die met de meeste weerstandspunten - terwijl de ratingprijs <2250 gedeeld werd. Weer mazzel voor uw verslaggever, zie foto links (van Gerard met zijn mobieltje): Bloemen kreeg desgewenst iedereen, rechts nog een foto:
En dan de terugreis. Ondanks het feit dat wij de prijsuitreiking moesten afwachten haalden wij de boot van 18:30 makkelijk.