En Passant
2019/2020
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen A
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
Historisch: EPPIE
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2020-02-09
EN PASSANT OOG IN OOG MET DEGRADATIE
 
2020-02-09
EN PASSANT VIERTAL GOOIT EIGEN GLAZEN IN
 
2020-01-12
En Passant start goed op Tata!
 
2019-12-31
Jan Willem Duijzer opnieuw winnaar Vittali-toernooi
 
2019-12-08
ATOOMBUNKER SCHAGEN IETS TE GASTVRIJ…
 
2019-11-30
ENERVERENDE THUISMATCH NÉT NIET GENOEG
 
2019-11-23
VIERTALWEDSTRIJD: En Passant – Warmenhuizen 2-2
 
2019-11-23
DE GULDEN MIDDENWEG
 
2019-11-20
Rinus Vittali toernooi
 
2019-11-09
Geen feest in Bergen…
 
2019-11-09
OFF DAY SCHAKERS EN PASSANT IN BERGEN: 7-1
 
2019-10-19
DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE
 
2019-10-08
BONDSTEAM EN PASSANT OPENT SEIZOEN MET ZEGE OP HEERHUGOWAARD
 
2019-09-24
Simultaan clubkampioen
EN PASSANT OOG IN OOG MET DEGRADATIE
09-02-2020 - Jaap Dros

 

Het is het achttal van En Passant zaterdag 8 februari in de Buureton niet gelukt een voor lijfsbehoud noodzakelijke overwinning op hekkensluiter KTV uit Enkhuizen te behalen. Hoewel op papier En Passant op een hogere gemiddelde rating kan bogen dan de Enkhuizers, gingen de Texelaars desondanks met 3,5-4,5 ten onder.

Daarmee belandt En Passant op de laatste plaats in klasse 1A en staat oog in oog met de degradatie. Zover is het nog niet, want er zijn nog twee ronden te gaan, maar er wachten nog twee tegenstanders van formaat en dus ziet het er niet al te best uit voor de Texelse schakers.

 

Aanvankelijk ging de strijd gelijk op en halverwege leek er zelfs enige hoop te gloren voor En Passant. Gerard Postma accepteerde het remiseaanbod van Siso Quarré toen het materiaal op het bord behoorlijk was uitgedund en er voor beide spelers geen reële winstkansen meer waren. Vervolgens bracht Gert Both het eerste volle punt in voor de Texelaars in zijn partij tegen Jeroen Graaf. Daarmee onderstreepte Both zijn uitstekende vorm die hij ook al etaleerde tijdens het Tata-toernooi, waarin hij de beide vierkampen waaraan hij deelnam op zijn naam schreef, waardoor hij volgend jaar naar een hogere groep promoveert. Jaap de Wijk beschikte lange tijd over een goed speelbare positie, maar zag zijn remisevoorstel aan Paul Grolman afgewezen. Vervolgens raakte De Wijk op dwaalwegen, kwam steeds wat minder te staan en verloor tenslotte in het late middenspel. Rienk Sijbesma schoof in zijn  karakteristieke stijl langzaam Tom Balla de afgrond in. Sijbesma speelt graag met zwart en ziet niet op tegen een stand waarin hij wat minder staat. Hij lijkt dat bijna expres te doen. Ook Balla lukte het niet om Sijbesma eronder te krijgen. Integendeel, in het middenspel belegerde hij een vijandelijke pion Die Balla tenslotte moest inleveren. Het eindspel werd vervolgens onberispelijk door Sijbesma tot winst gevoerd. Ikzelf leek tegen Marco Groot over een iets prettiger stelling te beschikken en ik meende met een kwaliteitswinst de beste kansen te krijgen. Maar dat bleek een stuk lastiger dan getaxeerd: de twee pionnen die Groot voor de kwaliteit had gekregen, bleken zeer gevaarlijk en Groot trakteerde me op een onverwachte nederlaag. Ondertussen was Joop Rommets in zijn duel met Vasco Metten een pion achter geraakt, maar hij wist het resterende toreneindspel desondanks remise te houden. Ook Jan Willem Duijzer die het opnam tegen de voormalige Helderse kampioen Cees van der Zee speelde remise in een partij waarin het evenwicht waarschijnlijk nergens ooit verbroken was. Duijzer probeerde van alles om enig voordeel te behalen, maar met een koelbloedige verdediging bleef Van der Zee zonder wankelen overeind. Met een stand van 3,5-3,5 ging moest de beslissing vallen in de partij Mohamed al Rawi - Adri Haakman. De Irakese Texelaar, die na een paar jaar afwezigheid weer terug is bij En Passant bleek niet meer goed op de hoogte van de tijdregels in de bondswedstrijden. In een moeilijke, maar vermoedelijk ongeveer gelijke stelling, ging Al Rawi tot zijn verbijstering door zijn vlag, waarmee de overwinning voor KTV een feit was en de Texelse schakers nu de rode lantaarndragers zijn in de hoogste klasse van de bondscompetitie.

 

En Passant         - KTV    3,5 - 4,5

 

  1. Sijbesma    - T. Balla             1-0

J.W. Duijzer    - C. vd Zee     0,5 -0,5

  1. Al Rawi     -A. Haakman     0-1
  2. Rommets   -  V. Metten     0,5-0,5
  3. Dros            -M. Groot           0-1
  4. Both          -  J.Graaf             1-0
  5. Postma     - S. Quarré     0,5 -0,5
  6. de Wijk      -  P. Grolman      0-1