En Passant
2019/2020
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen A
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
Historisch: EPPIE
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2020-02-09
EN PASSANT OOG IN OOG MET DEGRADATIE
 
2020-02-09
EN PASSANT VIERTAL GOOIT EIGEN GLAZEN IN
 
2020-01-12
En Passant start goed op Tata!
 
2019-12-31
Jan Willem Duijzer opnieuw winnaar Vittali-toernooi
 
2019-12-08
ATOOMBUNKER SCHAGEN IETS TE GASTVRIJ…
 
2019-11-30
ENERVERENDE THUISMATCH NÉT NIET GENOEG
 
2019-11-23
VIERTALWEDSTRIJD: En Passant – Warmenhuizen 2-2
 
2019-11-23
DE GULDEN MIDDENWEG
 
2019-11-20
Rinus Vittali toernooi
 
2019-11-09
Geen feest in Bergen…
 
2019-11-09
OFF DAY SCHAKERS EN PASSANT IN BERGEN: 7-1
 
2019-10-19
DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE
 
2019-10-08
BONDSTEAM EN PASSANT OPENT SEIZOEN MET ZEGE OP HEERHUGOWAARD
 
2019-09-24
Simultaan clubkampioen
BONDSTEAM EN PASSANT OPENT SEIZOEN MET ZEGE OP HEERHUGOWAARD
08-10-2019 - Jaap Dros

Het bondsteam van schaakclub En Passant is het seizoen sterk begonnen met een nipte zege op het gepromoveerde team van schaakclub Heerhugowaard. Hoewel de Texelaars zaterdag in de Buureton na vier afgeronde partijen met slechts met een tussenstand van 0,5 -3,5 de eindfase van de match ingingen, kwam  alles toch  nog goed voor de Texelse schakers: de vier topborden wonnen allemaal zodat de eindstand tenslotte uitkwam op 4,5—3,5 in het voordeel van En Passant. Een belangrijke overwinning die het voor En Passant mogelijk maakt wat relaxter de komende matches in te gaan.

Texel trad aan met twee invallers, Co van Heerwaarden en André Meerkerk, die het allebei niet slecht deden tegen respectievelijk Karel Keesman en Piet Konijn. Na de opening bereikten beiden goed te spelen stellingen, maar desondanks gingen beide spelers uiteindelijk in het middenspel onderuit.

Het was de eerste keer dat André aantrad in het En Passant achttal en hoewel hij uiteindelijk een nul kreeg te incasseren, liet de partij toch ook zien dat hij in de afgelopen twee jaar bij En Passant een stuk sterker is gaan spelen. Zijn tegenstander Piet Konijn is een ervaren bondsschaker die al een vele decennia meedraait in de provinciale competitie, maar hij moest toch alle zeilen bij zetten om zijn overwinning op het droge te trekken.

Co van Heerwaarden had zich voorgenomen rustig te spelen en de tijd te nemen om de partij goed op te zetten. Toen ik echter na een zet of twaalf een rondje ging om te kijken hoe het iedereen verging, was Co al weer een eind op weg met de partij met de klok nog steeds op 1.30 uur. “Tja, ik kan er ook niks aan doen”, fluisterde hij me nog verontschuldigend toe en ik denk inderdaad dat dat zo is. Maar wat zou hij sterk kunnen spelen als hij dieper in de stellingen zou kunnen duiken! Toch kwam Co niet zo slecht uit de opening en ook zijn stelling bood zeker mogelijkheden, maar na enkele planloze manoeuvres van Co ging de samenwerking van zijn stukken steeds beroerder, tot tenslotte Keesman de genadeklap uitdeelde.

Ook Jon van Dorsten redde het niet tegen Mats Bakker: Jon offerde in de opening een pion met het plan snel tegenspel te ontwikkelen. Het positievoordeel dat hij beoogde  was allemaal niet echt duidelijk, maar naarmate de opening vorderde kreeg hij toch een prettige stelling. In  het middenspel maakte ontviel hem echter  een zware fout die een toren kostte zodat hij meteen kon opgeven.

 Gerard Postma voerde met Rob Spaans een hevig gevecht dat in remise eindigde, maar wel pas nadat Postma een winnende wending had gemist, zoals hij later in een mailtje aan de En Passanters liet zien. Deze vier partijen waren dus als eerste gespeeld en En Passant stond er niet al te fraai voor met een achterstand van 0,5 – 3,5 ……..

Ikzelf  bracht het eerste volle punt in voor En Passant. In een lastig dame-eindspel verzilverde ik na talloze schaakjes  de pluspion, die ik ergens in de opening terloops had meegenomen, toen Van Hout besloot de verwikkelingen van  de Benoni uit de weg te gaan. Volgens Van Hout, die met zijn telefoon de stelling achteraf bekeek, was de stelling nog steeds remise ondanks mijn pluspion. Misschien is dat ook wel waar, maar de partij die de pluspion heeft, kan natuurlijk zijn tegenstander wèl gemakkelijker het vuur aan de schenen leggen, want in stelling met alleen pionnen en dames op het bord is een uitglijder snel gemaakt. En zo gebeurde het ook, want Van Hout had ook te maken met flinke tijdnood en hoewel hij lang op de been bleef, nam ik hem tenslotte te grazen met een geforceerde dameruil, waarna een gewonnen pionneneindspel resteerde.

Gert Both voerde de druk op de positie van Kasper Vermeulen steeds verder op en won na een voordelig  middenspel in de aanval. De stijl van Gert is doortimmerd en gedegen. Hij bouwde het voordeel van de voorzet stap voor stap steeds verder uit en dreef Vermeulen steeds dichter in de hoek, totdat hij winnend kon afronden.

Rienk Sijbesma strooide Gerrit van Oostrum zand in de ogen  in een op het eerste gezicht ongeveer gelijkstaand eindspel met lichte stukken. Sijbesma speelt graag stellingen met een miniem voordeeltje dat hij dan vervolgens uiterst nauwkeurig steeds verder uitbouwt. Ook nu weer werd de stelling snel uitgedund door een grote stukkenruil waarna een eindspel resteerde met een geïsoleerde d-pion voor Van Oostrum die door Rienk vervolgens consequent werd belaagd. Van Oostrum verdedigde zich lang niet onverdienstelijk, maar moest steeds meer terrein prijsgeven, waarna Rienk tenslotte won door middel van een onstuitbare vrijpion.

De beste prestatie van de middag echter leverde Joop Rommets die met  hartverwarmende precisie de provinciale topper Tjerk Sminia langzaam maar onverbiddelijk de afgrond in dreef. Voor zover ik het begreep, had Joop vanuit de opening toch een beetje voordeel bij elkaar gespeeld, om vervolgens Sminia gaandeweg verder in te snoeren. Met een elegant kwaliteitsoffer bracht Joop een glad gewonnen eindspel op het bord en sleepte het beslissende punt binnen.

De eerste En Passant-zege van het nieuwe seizoen was een feit!

Einstand En Passant- Heerhugowaard 4,5-3,5 

Individuele uitslagen; En Passant heeft zwart aan de oneven borden:

En Passant – Heerhugowaard

  1. Rienk Sijbesma  - Gerrit van Oostrum 1-0
  2. Joop Rommets - Tjerk Sminia 1-0
  3. Jaap Dros - Martijn van Hout 1-0
  4. Gert Both - Kasper Vermeulen 1- 0
  5. Gerard Postma - Rob Spaans 0,5-0,5
  6. Co van Heerwaarden - Karel Keesman 0-1
  7. Jon van Dorsten - Mats Bakker 0-1
  8. André Meerkerk - Piet Konijn 0-1