En Passant
2019/2020
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen A
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
Historisch: EPPIE
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2020-02-09
EN PASSANT OOG IN OOG MET DEGRADATIE
 
2020-02-09
EN PASSANT VIERTAL GOOIT EIGEN GLAZEN IN
 
2020-01-12
En Passant start goed op Tata!
 
2019-12-31
Jan Willem Duijzer opnieuw winnaar Vittali-toernooi
 
2019-12-08
ATOOMBUNKER SCHAGEN IETS TE GASTVRIJ…
 
2019-11-30
ENERVERENDE THUISMATCH NÉT NIET GENOEG
 
2019-11-23
VIERTALWEDSTRIJD: En Passant – Warmenhuizen 2-2
 
2019-11-23
DE GULDEN MIDDENWEG
 
2019-11-20
Rinus Vittali toernooi
 
2019-11-09
Geen feest in Bergen…
 
2019-11-09
OFF DAY SCHAKERS EN PASSANT IN BERGEN: 7-1
 
2019-10-19
DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE
 
2019-10-08
BONDSTEAM EN PASSANT OPENT SEIZOEN MET ZEGE OP HEERHUGOWAARD
 
2019-09-24
Simultaan clubkampioen
OFF DAY SCHAKERS EN PASSANT IN BERGEN: 7-1
09-11-2019 - Jaap Dros

De op 9 november gespeelde uitwedstrijd van En Passant tegen Bergen is voor de Texelse schakers in een zware nederlaag 7-1 nederlaag geëindigd. Zonder dat er een duidelijke reden was aan te wijzen, hadden de En Passanters een collectieve off-day. Alleen Rienk Sijbesma wist zich aan de malaise te onttrekken: aan het tweede bord wist hij een stevige aanval van Richard Frans te neutraliseren en het daarop volgende eindspel voorbeeldig naar winst te schuiven en daarmee de eer van Texels onfortuinlijke schaakteam te redden. 

Aan de lagere borden kwamen de Texelse schakers al snel in moeilijkheden. Jaap de Wijk maakte in de opening tegen Karel Otto een zware fout, waarna hij in een niet meer te stuiten koningsaanval belandde; na slechts een klein uurtje spelen moest De Wijk zich gewonnen geven. 

Inmiddels was ook Co van Heerwaarden tegen Rudolf Rijnveld in zwaar weer terecht gekomen: noodgedwongen moest hij materiaal inleveren om mat te voorkomen. Hij verdedigde nog lang een hopeloze positie, maar werd uiteindelijk pardoes matgezet.

Ook Jon van Dorsten deelde in de malaise. In de opening verloor hij door een argeloze onnauwkeurigheid al spoedig een  vol stuk en ondanks zijn verwoede pogingen nog iets van de partij te maken, lukte hem dat niet. Opponent Simon Greve hield het hoofd koel en voerde  de partij beheerst naar winst. 

Gerard Postma kwam tegen Coen Stoop ondanks de witte stukken ook niet echt lekker uit de opening. Zijn opponent slaagde er vervolgens in het centrale pionnencentrum van Postma uiteen te rijten waarna hij de ontstane zwaktes kon gaan belegeren. Postma verdedigde zich met de moed der wanhoop, maar ging al strijdend ten onder. 

Gert Both staat in de provincie te boek als een uiterst solide en bedachtzame speler die voor En Passant veel punten inbrengt en zeer moeilijk is te verslaan. Maar ook bij hem ging het ditmaal tenslotte fout: nadat hij in een ongeveer gelijke stelling tegen Ries van de Vos op een puntendeling leek af te stevenen ontviel hem een zware blunder die hem een toren en de partij kostte.

Zo stond En Passant met 5-0 achter en het werd nog erger. Jan Willem Duijzer probeerde   het tegen  Jan Keijsper met zijn geliefde koningsgambiet, waarin hij met de witte stukken vrijwel niet is te verslaan, maar Keijsper bleek van alle finesses op de hoogte. Een uitglijder van Duijzer in de opening gaf Keijsper al snel een voordeel van twee pionnen. Duijzer zocht nog naarstig naar tegenkansen, maar kreeg die niet. Keijsper verzilverde zonder al te veel problemen zijn materiële voordeel. 

Het leek erop dat ik aan het topbord de sterke Dennis Mienis kansloos naar een nederlaag zou spelen. Tegen zijn  Caro-Kann -verdediging bereikte ik groot voordeel, drong door middel van een stukoffer de verzwakte koningsstelling van Mienis binnen en het leek een kwestie van enkele zetten tot de genadeklap zou komen. Dat gebeurde helaas niet; nadat ik een paar keer de winst had gemist en Mienis daar  een inventieve verdediging  tegenover stelde,  keerden de kansen. In de tijdnoodfase greep hij tot mijn ontgoocheling toch nog de winst. 

En Passant dat in dit nieuwe seizoen slechts één van de drie gespeelde matches wist te winnen en er al  twee verloor,   zakt daarmee naar de staart van hoogste klasse van de provinciale competitie.

Eindstand Bergen - En Passant 7-1

BEKIJK RESULTAAT OP NHSB

Partij Jaap Dros