En Passant
2019/2020
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen A
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
Historisch: EPPIE
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2020-02-09
EN PASSANT OOG IN OOG MET DEGRADATIE
 
2020-02-09
EN PASSANT VIERTAL GOOIT EIGEN GLAZEN IN
 
2020-01-12
En Passant start goed op Tata!
 
2019-12-31
Jan Willem Duijzer opnieuw winnaar Vittali-toernooi
 
2019-12-08
ATOOMBUNKER SCHAGEN IETS TE GASTVRIJ…
 
2019-11-30
ENERVERENDE THUISMATCH NÉT NIET GENOEG
 
2019-11-23
VIERTALWEDSTRIJD: En Passant – Warmenhuizen 2-2
 
2019-11-23
DE GULDEN MIDDENWEG
 
2019-11-20
Rinus Vittali toernooi
 
2019-11-09
Geen feest in Bergen…
 
2019-11-09
OFF DAY SCHAKERS EN PASSANT IN BERGEN: 7-1
 
2019-10-19
DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE
 
2019-10-08
BONDSTEAM EN PASSANT OPENT SEIZOEN MET ZEGE OP HEERHUGOWAARD
 
2019-09-24
Simultaan clubkampioen
VIERTALWEDSTRIJD: En Passant – Warmenhuizen 2-2
23-11-2019 - Jaap Dros

Zaterdag 23 november nam ik een kijkje bij de wedstrijd die ons viertal bestaande uit captain Co van Heerwaarden, Abe Zijm, Nanning Kikkert en clubnestor en erelid Aad Bakker speelde tegen het viertal van Warmenhuizen. Er werd stevig gevochten en op alle borden stonden interessante stellingen.

Ik was het meest gecharmeerd van de positie van Nanning Kikkert die met krachtig spel de stelling van Ron Janssen aan het wankelen bracht. De partij raakte in tactisch vaarwater, toen Nanning er in slaagde  een ijzersterke pion op f3 te krijgen, die moest fungeren als verdediging van zijn dame die op veld g2 de witte koning moest mat zetten. Nanning speelde deze fase uitstekend: ik stond de stelling te bekijken en zag Nanning zijn toren naar a4 spelen: De witte dame kon deze toren weliswaar nemen- Janssen kon hem gewoon pakken -, maar zou dan zover van de bedreigde witte koning zijn weggelokt, dat het mat niet meer te stoppen zou zijn. Janssen was zo verstandig de toren niet te nemen. Nanning beschikte op dat moment over een duidelijk gewonnen stelling. Met g7-g5! Had hij de witte dame van f4 kunnen verdrijven om daarna met Dh3 en Dg2 mat te geven. Maar Nanning wilde het nog mooier doen: hij offer de toren opnieuw, nu op veld h4, maar nu nam Janssen de toren wel en naar bleek terecht: er zat een lek in Nannings combinatie, want in plaats van mat te geven kon Janssen zijn dame nog tussen zijn aangevallen koning plaatsen. Daarna was de strijd gestreden; met een toren minder kon Nanning uiteraard geen vuist meer maken.

Ondertussen was Abe tegen Maria De Wit een stuk kwijt geraakt. Abe had aanvankelijk een prettige, zeker gelijke stelling toen De Wit een aanval inzette, die Abe verkeerd beoordeelde: in een afwikkeling verloor hij pardoes een stuk. Hij probeerde nog van alles, maar de speelster van Warmenhuizen schoof de partij beheerst naar winst.

Captain Co van Heerwaarden werd verrast door een loperoffer op h6 van tegenstander Coen Bleeker. Het leek gevaarlijk maar Co had zeer goed gezien dat hij zich nog wel degelijk verdedigen kon tegen de aanval van Bleeker, die onzeker begon te spelen toen hem duidelijk was geworden dat hij zijn hand had overspeeld. Co won in krachtige stijl.

Hartverwarmend waren de gebeurtenissen aan het bord van clubnestor en erelid Aat Bakker, die inmiddels 92 jaar op de teller heeft staan. Tegenstander Arie Mooy – ook niet meer de jongste – werd langzaam maar zeker positioneel overspeeld. Min of meer uit nood probeerde Mooy met een incorrect stukoffer Aat nog te intimideren, maar dat lukte van geen kant. Gretig nam Aat het materiële plus, neutraliseerde wat kleine dreigingen en nam vervolgens een positie in waarin zijn h-pion een vrije loop had naar de overkant. Ik las eens dat de oude Duitse grootmeester Mieses op zijn 86ste nog simultaanseances aan meer dan 20 borden gaf, maar wat onze eigen oude schaker Aat Bakker zaterdag liet zien, was ook niet voor de poes.

Een mooie match! Jammer dat Nanning zijn gewonnen stelling verspeelde en daarmee ook de matchwinst, maar met 2-2 is wel te leven.